Det arabiska språkets historia

Historien bakom det arabiska språket är rätt invecklad. Arabiska är språket som används i Koranen, men som inte riktigt liknar den arabiskan vi hör och läser idag. Det var runt år 700 när Islam bredde ut sig som det arabiska språket började sprida sig till andra länder.

Det arabiska språket har delats upp av lingvister i tre olika delar; Koranisk arabiska, standardarabiska och nyarabiska. Den Koraniska arabiskan är den som står i Koranen. Klassisk arabiska brukar inte användas så mycket i allmänhet, förutom i religiösa syften eller vid utbildning. Arabiskan, eller standardarabiskan, är det officiella språket som används världen över. Nyarabiska skiljer sig beroende på var du befinner dig och är uppdelad i olika arabiska dialekter. 

Idag har helt enkelt arabiskan förändrats mycket sedan det klassiska arabiska språket.

Arabiskan är en av världens 5 största språk idag. Språkstammen kommer från den afroasiatiska och semitiska språkstammen, vilket skedde runt 700-talet när Islam blev en religion. Språket skapades så människorna skulle kunna kommunicera med varandra. Vi kan se att det är i Mellanöstern och Nordafrika som är de ställen i världen där modersmålet är arabiska. Länder som pratar arabiska är t.ex. Irak, Libanon, Förenade Arabemiraten, Syrien, Israel och Saudiarabien. 

Det arabiska språket fortsätter spridas världen över

Den moderna arabiskan används som officiellt språk och i skrift i alla arabiska länder idag. Det finns även som andraspråk i länder som t.ex. Israel. I Sverige är det arabiska språket det tredje mest talade språket. Det är den moderna arabiskan som är viktigast när du vill lära dig språket och det som används i den flesta skön- och facklitteratur idag. Idag är den moderna arabiskan uppdelad i dialekter, vilket betyder att du från ett språksammanhang ändrar betoningar beroende på var du befinner dig. Ska du studera en kurs i arabiska är det bäst att välja en dialekt först.

Arabiskan har en skriftlig historia på mer än 5,000 år, vilket gör det till ett av de tidigaste använda språken. Allt började i mitten av 800-talet, när många arab grupper, mestadels i Ghassans och Lakhmis, började sprida sig till södra Syrien. Traditioner säger att araberna föll från Ishmael, sonen av Abraham. Den arabiska öknen är födelseplatsen av “Araben” såväl som andra grupper som spred sig över landet och som existerade i millenium.

Innan expansionen av Rashidun Caliphate mellan år 632 till 661 räknades “Arab” in till alla stora nomadiska och redan bosatta semitiska människor från den Arabiska halvön, syriska öknen, samt norra och nedre Mesopotamien. Idag hänvisar ordet “Arab” till stora grupper av människor som kommer från olika infödda delar i hela världen, tack vare spridningen av människofolket och det arabiska språket, under de tidiga muslimska erövringarna mellan 800-talet och 900-talet.

Idag fortsätter det arabiska språket att sprida sig i många delar av världen, precis som engelskan och spanskan. Fler kontinenter och länder använder sig av fler än ett eller två språk idag, vilket är imponerande. Vi kommer förmodligen se fler språk sprida sig utöver världen och arabiskan är absolut en av dessa språk.